Adresse:

Ådalvej, 7300 Jelling

Natur:

Hede med hedekærer og hedesøer, og omringet af skov. Området er en lille naturperle, da der findes flere sjældne og truede plante- og dyrearter; bl.a. Bølleblåfuglen, Løgfrø og Månevandnymfe.

Areal:

6,2 ha

Partnere:

  • Vejle kommune
  • Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling

Mere om Bjerlev Hede:

Landskabet og naturen i området

Landskabet ved Bjerlev Hede blev skabt for omring 19.000 år siden, da smeltevand fra gletsjerfronten mod øst strømmede ud og aflejrede sand i det lave område mod vest.

I begyndelsen af 1900-tallet blev der plantet skov, hvilket betød, at Bjerlev Hede i 1950'erne næsten var dækket af gran. Det var kun i det nordlige og sydlige del af området, der blev bevaret.

Med tiden er flere af disse grantræer blevet fældet for at bevare de sidste rester af denne naturskønne hede og hedekærene, og man kan få et godt indtryk af, hvordan heden så ud, inden indplantningen for godt 100 år siden. I dag Bjerlev Hede er et lille isoleret naturområde med hedekær og små hedesøer, hvor der er blevet plads til at flere sjældne plante- og dyrearter kan overleve.

Plante- og dyrelivet

I juni måned er hedekærene mod syd fyldt med hvide "totter" fra tue-kærulden, og i sensommeren kan du se, lyngens violette farve dominerer over heden. I de fugtige områder længst mod syd ligger der 1 ha lavvandet hedesø, der giver gode gromuligheder for tranebær. I de rentvandede søer har der udviklet sig en interessant undervandsvegetation med sjældne plantearter som strandbo, flydende kogleaks og pilledrager.

Derudover skaber hedesøerne og deres omgivelser også gode leveforhold for løgfrøen, der er forsvundet fra over 98% af sine levesteder i Danmark; månenymfen, der er kendt fra ganske få midtjyske lokaliteter. Om sommeren kan et tranepar ses på Bjerlev Hede. I 2021 ynglede parret i et nærliggende område.