Historien

I dag arbejder man på at naturgenoprette hele mosen ved at hæve vandstanden, og dermed sikre de arkæologiske værdier samtidigt med at der skabes nye naturområder.

Mosen vurderes som et af de vigtigste arkiver over naturens og kulturens udvikling i Nordeuropa i perioden ca. 12.000 til 3.000 f.Kr.

Området ved Maglebjerg, Kongemosen, Sandlyng og Bodal er især kendt fra jern- og stenalderen, hvor den største koncentration af bopladser er fundet i Danmark og derfor er et særdeles vigtigt sted for den videre arkæologiske forskning for at forstå de tidligste boformer i både Danmark og Europa.

Fundet af bopladsen i f.eks. Mullerupmose er verdensberømt, da det føjede en ny epoke til stenalderen. Fundene gav navn til en tidsperiode. Der er i dag opsat to mindesten, der markerer findestedet for bopladsen fra ældre stenalder.

Tilsammen har Lille og Store Åmose den største koncentration af velbevarede stenalderbopladser i Danmark. Bevaringsforholdene for oldsager af ben, tak og andre organiske materialer er uden sidestykke i Europa.

Af hensyn til bevarelse af Åmosens omfattende kulturarv blev den østligste del af Store Åmose ved Bodal og Kongemosen fredet i 1993. I dag er området lukket for biltrafik, men det er tilladt at færdes på cykel eller til fods.